Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2010

Δίκη για το 132ο Δημοτικό στις 22 Γενάρη - Δίωρη στάση εργασίας της ΔΟΕ στην Αττική


Δίκη για τη Στέλλα Πρωτονοταρίου και το 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Γκράβα) στις 22 Γενάρη για τη διδασκαλία στους μαθητές του σχολείου με μετανάστες γονείς της μητρικής τους γλώσσας. Αναγκαία η παρουσία όλων στο δικαστήριο (11:00 στην πρώην Σχολή Ευελπίδων). Ακολουθούν τα σχετικά κείμενα -καλέσματα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και tων δασκάλων και των γονιών του σχολείου.

Διαβάστε επίσης παλιότερα σχετικά κείμενα και συνέντευξη της Στέλλας Πρωτονοταρίου στις "ανορθογραφίες".
======
Αθήνα, 14/1/2010
Προς: Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.



Στις 22 Ιανουαρίου 2010, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, δικάζεται η πρώην Δ/ντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας, Στέλλα Πρωτονοταρίου καθώς και η συνάδελφος που μετείχε στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των μαθητών που προέρχονται από άλλες χώρες.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την αλληλεγγύη του στις διωκόμενες συναδέλφους και καλεί τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου 2010, ημέρα της δίκης, και ώρα 11:00 π.μ. στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείου Αθηνών (πρώην Σχ. Ευελπίδων). Για το λόγο αυτό κηρύσσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (στο διδακτικό ωράριο του καθενός) για τους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τους συναδέλφους του 132ου Δημ. Σχολείο Αθηνών.

Από τη Δ.Ο.Ε.

======


Ενώ η αρμονική συνύπαρξη στο σχολείο παιδιών Ελλήνων και μεταναστών αποτελεί ισχυρό ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας και πρόσταγμα της ελληνικής πολιτείας, στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζεται στις 22 Ιανουαρίου 2010 η Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με την κατηγορία ότι παραχώρησε τους χώρους του σχολείου για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλόγλωσσων μαθητών. Μαζί της δικάζεται και η δασκάλα η οποία δίδαξε τη μητρική γλώσσα στους μαθητές του σχολείου. Μάρτυρας κατηγορίας ο νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιουτλάκης.


Εμείς, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι οποίοι συναποφασίσαμε με την πρώην διευθύντρια τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν στο 132ο Δημοτικό Σχολείο, καλούμε όλους και όλες εσάς που αγωνιζόσαστε καθημερινά για μια καλύτερη εκπαίδευση, να παρευρεθείτε την ημέρα της δίκης στο δικαστήριο για να βεβαιώσουμε με την παρουσία μας όχι μόνο την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Στέλλα Πρωτονοταρίου αλλά και την πρόθεσή μας να αγωνιστούμε για έναν δικαιότερο κόσμο και ένα σχολείο που θα περιλαμβάνει ισότιμα όλους τους μαθητές και μαθήτριες μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεύτερη αναφορά του ίδιου προσώπου έχει σχηματιστεί δικογραφία και διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την αστυνομία σε βάρος της Στέλλας Πρωτονοταρίου για δήθεν παράβαση καθήκοντος, επειδή μαζί μας εφάρμοσε προγράμματα διδασκαλίας της αλβανικής μητρικής γλώσσας και μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες γονείς.

Δάσκαλοι που εργάστηκαν και εργάζονται στο 132ο Δημοτικό Σχολείο:

Κορρέ Χρυσή, Μακρυγιάννης Γεώργιος, Μάστορα Πολυξένη, Παπαδοπούλου Ευρώπη, Βασιλάκου Παρασκευή, Παυλοπούλου Ολυμπία, Βουλαλάς Κλεάνθης, Τσιροπούλου Μαρία, Σκαρτσίλας Σωτήρης, Ευθυμίου Τερέζα, Σταυροπούλου Ηλιάνα, Γεμιδοπούλου Αικατερίνη, Χαραβιτσίδης Πέτρος, Ταζοπούλου Στεργιανή

======


Στις 22 Ιανουαρίου 2010, η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών, κα Στέλλα Πρωτονοταρίου, θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενη για « χρήση αιθουσών του σχολείου για διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε μαθητές αλβανικής καταγωγής, χωρίς γραπτή άδεια από τη υπηρεσία». Συγκατηγορούμενή της είναι η (διορισμένη από την υπηρεσία) δασκάλα Αλβανικών και μάρτυρας κατηγορίας ο διάδοχός της στη διεύθυνση του σχολείου κος Εμ. Γιουτλάκης.

Το κατηγορητήριο εστιάζει στη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας, απομονώνοντας τη συγκεκριμένη δράση από ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων και πρακτικών που η κα Πρωτονοταρίου είχε συναποφασίσει με το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, με στόχο την ομαλή ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους, την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής και τη συνοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι δράσεις αυτές είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας και συνεχίστηκαν μετά το πέρας του προγράμματος σε εθελοντική βάση. Περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, διδασκαλία Ελληνικών σε μετανάστες γονείς, ώστε να μπορούν να βοηθούν τα παιδιά τους στα μαθήματα, αλλά και να επικοινωνούν καλύτερα με το σχολείο. Τα μαθήματα μητρικής γλώσσας ( αλβανικής και αραβικής) αποσκοπούσαν , όπως ενημερωθήκαμε, στη βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας των αλλοδαπών μαθητών και στην καλύτερη σχολική τους επίδοση, σύμφωνα με τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης, αλλά και την πρακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρωτοβουλίες επηρεάζουν θετικά το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου (και τους Έλληνες μαθητές), αφού αντισταθμίζονται τα ελλείμματα και ανεβαίνει το γνωστικό επίπεδο. Εξάλλου η επί της ουσίας διαπολιτισμική προσέγγιση στο χώρο του σχολείου εφοδιάζει τα παιδιά μας με αξίες, εμπειρίες και δεξιότητες πολύτιμες για την μετέπειτα ζωή τους.

Η επιλεκτική αναφορά στα μαθήματα Αλβανικών στοχεύει προφανώς στην πρόκληση εθνικιστικών αντανακλαστικών και στην απόδοση «ύποπτων» κινήτρων στην κα Πρωτονοταρίου και τους συναδέλφους της.

Ως γονείς του 132, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το ήθος της κας Πρωτονοταρίου, την παιδαγωγική της ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα με την οποία άσκησε επί σειρά ετών τα διευθυντικά της καθήκοντα. Στη διάρκεια της θητεία της, το σχολείο μας αναβαθμίστηκε, κέρδισε διακρίσεις και εύσημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο σύλλογός μας αισθάνεται την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση να ενώσει τη φωνή του με τους δεκάδες συλλόγους και φορείς που έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στις διωκόμενες εκπαιδευτικούς και να ζητήσει:

- Να απαλλαχθούν από κάθε κατηγορία
- Να δικαιωθούν η κα Πρωτονοταρίου και οι δάσκαλοι του 132 για τις παιδαγωγικές τους επιλογές
- Να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης του σκοταδισμού και της ξενοφοβίας, ένα αισιόδοξο μήνυμα για την παιδεία και την κοινωνία του αύριο

Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνωντου 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών

Η πρόεδρος: Χατζηδιαμαντή Ελένη
Η γραμματέας: Ολυμπία Παγουλάτου


Share/Save/Bookmark

3 σχόλια:

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

><((((Ί>♥♥♥♥♥♥<

스포츠토토탑은 είπε...

스포츠토토티비
스포츠중계


What's up, I want to subscribe for this blog to obtain most recent updates, therefore where can i do it please
help.

스포츠토토탑은 είπε...

토토365프로
스포츠토토


Just desire to say your article is as astounding.
The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject.
Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
Thanks a million and please carry on the enjoyable work.