Βιβλιοπαρουσίαση 23/2: Νίκος Σαραντάκος, Γλώσσα Μετ' Εμποδίων
Νίκος Σαραντάκος
Γλώσσα μετ’ εμποδίων
Συμβολή στη χαρτογράφηση του γλωσσικού ναρκοπεδίου
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα, Οκτώβριος 2007
σελ. 374, λιανική τιμή 20,90 €
ISBN 978-960-8219-49-6
Γλώσσα μετ’ εμποδίων
Συμβολή στη χαρτογράφηση του γλωσσικού ναρκοπεδίου
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα, Οκτώβριος 2007
σελ. 374, λιανική τιμή 20,90 €
ISBN 978-960-8219-49-6
Το βιβλίο του Νικου Σαραντάκου, Γλώσσα μετ' εμποδίων, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ιανός (οδός Σταδίου, Αθήνα). Θα μιλήσουν: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ, πανεπιστημιακός- γλωσσολόγος, ΝΙΚΟΣ ΛΙΓΓΡΗΣ, λεξικογράφος- μεταφραστής, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, κριτικός, και ο συγγραφέας.
Από το δελτίο τύπο του εκδοτικού οίκου:
Είναι άραγε αλήθεια ότι η ελληνική γλώσσα έχει 6 εκατομμύρια λέξεις; Ότι είναι γλώσσα πρωτογενής και νοηματική και ότι οι υπολογιστές του μέλλοντος θα λειτουργούν μόνο με αρχαία ελληνικά; Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες αγγλικές λέξεις είναι ομηρικές και ότι τα ελληνικά έχουν φτάσει μέχρι και στα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού; Είναι τάχα αγράμματος όποιος λέει «παν μέτρον άριστον» και όποιος παραπέμπει «στις καλένδες»; Ποια τιμωρία αξίζει σε όποιον γράφει «έωλος» και «ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν»; Πρέπει άραγε να ξεχάσουμε τη σχολική ορθογραφία και ν’ αρχίσουμε να γράφουμε τσηρώτο, αγώρι, τσαννάκι; Είναι αλήθεια ότι το πολυτονικό έχει άφταστη ακρίβεια και ότι το μονοτονικό επιβλήθηκε άγρια μεσάνυχτα από μια δράκα επίορκων βουλευτών;
Απαντώντας σ’ αυτά και σε άλλα ερωτήματα, ο Νίκος Σαραντάκος, παλιός εργάτης της τυπωμένης λέξης και μπαρουτοκαπνισμένος στα ιντερνετικά μετερίζια, θα σας βοηθήσει να βρείτε το δρόμο σας μέσα στο γλωσσικό ναρκοπέδιο της πραγματικότητας του 21ου αιώνα, χωρίς να σας παρασύρουν οι Σειρήνες των γλωσσικών μύθων και δείχνοντάς σας πώς να πολεμήσετε τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες της λαθοθηρίας και του ευπρεπισμού. Στο τέλος της διαδρομής, σας περιμένει περιήγηση στο πολύχρωμο παζάρι της νεοκαθαρεύουσας.
Ο Νίκος Σαραντάκος γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο το 1959. Σπούδασε χημικός μηχανικός και αγγλική φιλολογία. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων και άλλα βιβλία. Δουλεύει μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Λουξεμβούργο και Ελλάδα. Ενδιαφέρεται για τη φρασεολογία, την ετυμολογία και τη λεξικογραφία. Δημοσιεύει τα κείμενά του, γλωσσικά και άλλα, στο www.sarantakos.com. Σε μια άλλη ενσάρκωση, γράφει στα αγγλικά και στα γαλλικά για το μπριτζ (το παιχνίδι).
Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και τη βιβλιπαρουσίαση επισκεφτείτε τη σελίδα του συγγραφέα.
1 σχόλιο:
Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο σε όλους όσους ασχολούνται με τον οποιονδήποτε τρόπο με την γλώσσα ή ενδιαφέρονται γι' αυτήν. Εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει απαντώντας στα ερωτήματα που υπάρχουν στην ανάρτηση (και όχι μόνο) αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω ότι και το συγγραφικό στυλ του Νίκου Σαραντάκου υπόσχεται πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Διαβάζοντας το βιβλίο του έμαθα πράγματα που δεν ήξερα, διαπίστωσα ότι για κάποια άλλα είχα πέσει θύμα παραπληροφόρησης και πολλές φορές διέκοψα το διάβασμα από τα τρανταχτά γέλια που μάλλον λίγοι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν διαβάζοντας κάποια από τα σχόλια του Νίκου. Για όλα αυτά αισθάνομαι ευγνώμων στον συγγραφέα και τυχερός που «ανακάλυψα» το βιβλίο του. Ωστόσο -και με όλο το σεβασμό- δεν συμφωνώ με κάποιες ιδέες ή απόψεις που μου φαίνονται τραβηγμένες: α) Την καταδίκη στο πυρ το εξώτερον, των όποιων τύπων της καθαρεύουσας, ακόμα και αυτών που έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή γλώσσα (όσα «επιτρέπονται» σύμφωνα με το Νίκο δεν τα θεωρώ αρκετά). β)Την αποδοχή τύπων όπως η γραμματέα/της γραμματέας, πράγμα που εμένα τουλάχιστον μου δημιουργεί σύγκρυο. γ) Την διακωμώδηση της προσπάθειας αποφυγής επαναλήψεων, που για μένα δεν θα 'πρεπε να είναι εν γένει κατακριτέα. Πέρα από το γλαφυρό των παραδειγμάτων που αναφέρει ο Νίκος, υπάρχουν σίγουρα κι άλλοι τρόποι για να αποφύγει κανείς τις επαναλήψεις. Εύχομαι στο Νίκο τα χρόνια που έρχονται να συνεχίσει την πορεία του (και στο πεδίο του σηκώματος της μύγας στο σπαθί του :-)) και να μας χαρίσει κι άλλα ανάλογα αριστουργήματα! Καλή δύναμη!
Γιώργος Δερμάτης
Σαρωνίδα Αττικής
Δημοσίευση σχολίου